Over welke Bachcantate

Hoe ik ooit op dit idee kwam.

Jaren geleden zond de Vlaamse klassieke muziekzender Klara elke zondag vroeg in de avond een cantate van Bach uit, en meer specifiek een cantate die Bach voor die dag had geschreven. Gezien het feit dat in de tijd van Johann Sebastian Bach elke dag op de lutherse liturgische kalender belangrijk was, en dat hij voor elke zondag minstens één cantate schreef, en zovele andere liturgische vieringen, had Klara een ruime collectie om uit te kiezen.

Ik was meteen gecharmeerd van dat idee; ik hield al van de muziek van Bach en zeker van zijn cantates, maar om ze te horen op de dag dat Bach ze schreef, vond ik echt inspirerend. Plotseling kwamen de parochianen van de Thomaskirche in Leipzig tot leven: zwetend in hun zware kleding tijdens de zomer luisterend naar Tue Rechnung! Donnerwort, BWV 168 (eerste uitvoering 29 juli 1725), of bibberend van de kou maar met warme harten tijdens een uitvoering van Christen, ätzet diesen Tag, BWV 63 op eerste kerstdag 1723.

Aan al het goede komt een einde denk ik, en op een gegeven moment stopte Klara met die uitzending zondag. Maar het idee is nooit uit mijn gedachten verdwenen. Toen er streamingdiensten als Apple Music en Spotify beschikbaar kwamen, viel het me ineens op: ik had nu al het werk van Bach tot mijn beschikking en kon afspeellijsten maken die me precies gaven wat ik wilde: de juiste cantate op de juiste dag. !

En het is dankzij de vele Bach-enthousiastelingen wereldwijd dat ik zo’n kalender heb kunnen maken. Als je er nog niet naar hebt gekeken, kan ik je vertellen dat de hoeveelheid informatie over Bach die je op Wikipedia gewoonweg verbluffend is. Bij elke cantate is voldoende informatie te vinden, waaronder de datum van de eerste uitvoering en nog veel meer. Op een andere pagina vindt u een compleet overzicht van de cantates , met de gelegenheden (liturgisch of niet-liturgisch) waarvoor ze zijn geschreven. Zonder dat soort informatie die direct beschikbaar was, zou het mijn mogelijkheden te boven zijn gegaan.

Volgende uitdaging: het creëren van een liturgische kalender. Dit vergde wat extra onderzoek, omdat een liturgische kalender echt niet zo eenvoudig is. Het begint met Advent I, maar natuurlijk is de datum van Pasen een grote factor in de structuur ervan. Hoe dan ook, ook dat kwam goed uit. Dus ik had nu de bouwstenen van wat ik wilde. U kunt hier lezen hoe ik de liturgische kalender bereken , met een volledige kalenderlijst tot en met 2037, en de informatiebronnen die ik heb gebruikt.

Oorspronkelijk had ik niet het idee (of zelfs de pretentie) om deze afspeellijsten te delen, maar er moesten toch zeker andere Bach-liefhebbers zijn die dit hobbyproject van mij zouden waarderen. Dus maakte ik eerst een informele mailinglijst, daarna een Facebook-pagina en nu deze website. Ik hoop dat je ervan geniet, en neem gerust contact met mij op via info@ Whichbachcantata.be .

Ik kijk uit naar jullie reacties!

--Michiel Carpentier, Hove, België